pexels-photo-236887

Verschil tussen skottelbraai en barbecue

De zomer is voorbij, maar de echte barbecue fanaten laten zich niet tegenhouden door de kou en sneeuw die er binnenkort weer aan zitten te komen. Die gaan onder het genot van een glas Glühwein gewoon lekker door met heerlijk genieten van een stukje vlees in de buitenlucht. Om het jezelf gemakkelijker te maken kun je ervoor kiezen om vlees met een skottelbraai te braden in plaats van met een reguliere barbecue set. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen de twee?

Skottelbraai-ontbyt

Wat is een skottelbraai?

Een skottelbraai is een soort van barbecue, maar dan zonder rooster (die er wel optioneel op geplaatst kan worden). Het is eigenlijk een soort van grote wok die op een driepoot staat. Naast barbecueën kun je op een skottelbraai ook bakken, wokken en grillen. De Cadac Carri Chef 2 wordt door velen tot de beste skottelbraai gezien.

De skottelbraai is uit te breiden met diverse accessoires zoals bijvoorbeeld een pizzasteen, afdekhoes, paellapan en anti-aanbakfolie. Als je gebruikmaakt van anti-aanbakfolie heb je zelfs geen boter of olie meer nodig. Als je voedsel verdelers koopt kun je daarmee drie oppervlakken creëren op de skottelbraai.

Wanneer je een skottelbraai moet kopen

Of je liever eten bereid op een skottelbraai, barbecue of een kooktoestel is natuurlijk persoonlijk. Het voordeel van een skottelbraai is dat deze multifunctioneel is, waardoor je veel verschillende soorten gerechten kunt bereiden. Je kunt de skottelbraai eenvoudig veranderen in een barbecue, grill, wok of paella pan.

De voordelen van een skottelbraai:

 • Veel gebruiksmogelijkheden: bakken, wokken, grillen of gewoon koken
 • Het klaarmaken van gerechten gaat een stuk makkelijker dan bij een barbecue
 • Gemakkelijk te verplaatsen en dus makkelijk buiten te zetten om ermee te koken
 • Er zijn veel accessoires te verkrijgen waarmee je de kookmogelijkheden mee kunt uitbreiden
 • Een skottelbraai is makkelijk schoon te maken en te houden wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt
 • Skottelbraaien werken op gas en zijn daarom schoon makkelijk aan te krijgen
 • Een skottelbraai mag op meer campings worden gebruikt dan een reguliere barbecue

Wanneer je een barbecue moet kopen

Alhoewel de skottelbraai dus vele voordelen biedt, zijn er ook genoeg redenen te verzinnen om toch maar te kiezen voor een degelijke reguliere barbecue set (of om een skottelbraai te combineren met een barbecue). Vaak kiezen mensen toch voor de oude vertrouwde barbecue vanwege de smaak. Bij een barbecue staat immers het grillen van vlees, vis of groenten centraal. Veel mensen geven dan ook aan dat het grillen op een barbecue lekkerder is dan op een skottelbraai. In de meeste gevallen creëert een reguliere barbecue ook meer hitte.

De voordelen van een barbecue:

 • De geur en smaak van houtskool
 • Minder zwaar dan een skottelbraai (vooral als je alle delen meeneemt) en daardoor ideaal voor lichtgewicht kampeerders of backpackers
 • Meerdere kookhandelingen tegelijk mogelijk
 • Goedkoper in aanschaf dan een skottelbraai
 • Weinig onderdelen en daardoor snel en gemakkelijk op te zetten

Ons advies

Wanneer je graag wilt koken en ook af en toe wilt barbecueën kun je het beste kiezen voor een skottelbraai. Wil je graag barbecueën en zo nu en dan ook iets koken? Dan is de barbecue de betere oplossing. Uiteraard kun je een skottelbraai prima combineren met een barbecue. Kijk op Actiefrecreatie.nl om te kijken waar je skottelbraai en/of barbecue set zo voordelig mogelijk kunt bestellen.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *