123reisblogfoto

De 3 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een winterslaapzak

 

Ook in de winter kan kamperen heel leuk zijn. Het is dan extra rustig op de natuurkampeerterreinen en soms heb je zelfs het hele terrein voor jezelf. Je ervaart de natuur in de winter op een andere manier, nog stiller dan in de zomer maar eveneens bijzonder.

Wanneer je de juiste kampeeruitrusting meeneemt kan winterkamperen naast uitdagend ook nog eens erg comfortabel zijn. Om jezelf warm te blijven houden tijdens de strenge winternachten is je slaapzak een van je belangrijkste redmiddelen. In dit artikel vertellen we je welke 3 dingen het meest belangrijk zijn om op te letten bij de aanschaf van een degelijke en betrouwbare winterslaapzak.

1. Jouw budget

De eerste belangrijke vraag bij de aankoop van een winterslaapzak is natuurlijk: wat is je budget? Er zijn genoeg budget merken zoals Aldi en Perry, maar deze zijn minder betrouwbaar en zullen op de langere termijn minder goed bestand kunnen blijven tegen extreme temperaturen. De isolatiekwaliteit van zulk soort slaapzakken loopt snel terug naarmate het gebruik.

Wanneer je bijvoorbeeld een degelijke winterslaapzak wilt die tot ongeveer -20 graden jou warm kan houden en niet al te veel weegt, dan ben je toch al snel tussen de 300 en 400 euro kwijt. Ga je winterkamperen zonder dat het al te koud wordt en/of is het gewicht geen probleem? Dan kun je ook voor goedkopere slaapzak modellen gaan.

Op vergelijkingssites zoals Tentvinden.nl kun je een een groot aantal verschillende slaapzakken vergelijken op prijs en kenmerken. Zo weet je in ieder geval dat je niet te veel gaat betalen!

2. Het gewicht van de winterslaapzak

Een tweede factor die belangrijk is om mee te nemen in het aankoopbesluit is het gewicht van de slaapzak. Hoe zwaar de slaapzak maximaal mag gaan wegen bepaalt mede of het een donzen zak of een synthetische moet gaan worden. Je wilt misschien een goedkopere slaapzak voor jouw trektocht in huis halen, maar het gewicht zal jouw backpack of rugzak onnodig zwaar maken.

Donzen slaapzakken zijn over het algemeen lichter van gewicht dan synthetische winterslaapzakken. Daarnaast is een slaapzak van dons na compressie ongeveer de helft kleiner dan een gelijkwaardig synthetisch model.

3. Onder welke temperaturen je wilt gaan kamperen

Tenslotte moet je nadenken over tot hoe ver in de min je wil gaan qua temperatuur. Wil je echt bij temperaturen als -20 graden comfortabel kunnen slapen of zullen de temperaturen waarschijnlijk maximaal iets van -10 graden worden.

Hoe dan ook is het belangrijk dat je kijkt naar de comfort-temperaturen en niet naar de extreme-temperaturen. Als je doorklikt op sites als Tentvinden.nl kun je al aardig wat informatie over dit soort zaken verzamelen. Je moet er niet aan denken dat je in een doorwaakte koude winternacht geen oog dicht kunt doen door je ontoereikende winterslaapzak!

Let er overigens ook op dat bij het kamperen bij temperaturen rond het vriespunt de hoogte waar je je op begeeft ook belangrijk is. Bij hogere (winter)gebergtes zal je mogelijk minder zuurstof binnen krijgen, en bij een gebrek aan zuurstof zal je lichaam steeds meer focus gaan leggen op het in stand houden van de vitale lichaamsdelen. Mocht er nog wat energie over blijven, dan zal die ergens anders in het lichaam worden gespendeerd, waardoor je het kouder zult gaan krijgen.

Dus wees goed voorbereid op je winter kampeervakantie en probeer binnen je budget een goede donzen slaapzak te vinden in een zo warm mogelijke categorie. Slaapzakken van het merk Marmot zijn altijd betrouwbaar en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding. Op Tentvinden.nl kun je alle donzen slaapzakken van dit merk met elkaar vergelijken.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *