Baltic Sea Sunset (Oostzee) – Flickr

Een verrassende reis door de Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen vormen samen de Baltische staten: verrassend, veelzijdig en uniek. Gelegen aan de Oostzee en grenzend aan Rusland zijn deze drie landen een geweldige keuze voor reizigers die binnen Europa van het gebaande pad af willen gaan. De Baltische staten hebben invloeden van zowel Scandinavië als Oost-Europa als Rusland, maar zijn bovenal uniek in zowel cultuur als bezienswaardigheden. Ook een voordeel: de drie landen hanteren allen de euro, maar zijn goedkoper dan West-Europese landen.

Rondreis door de Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen zijn elk ongeveer net zo groot als Nederland en om deze reden erg goed te bereizen per auto of camper. De wegen zijn over het algemeen goed en de reistijden kort. Met opgeteld slechts zo’n zes miljoen inwoners zijn de Baltische staten ondanks hun kleine formaat rijk aan prachtige en veelzijdige natuur. Veel reizigers kiezen ervoor de Baltische staten van noord naar zuid of van zuid naar noord te doorkruisen. Tijdens deze reis worden uitgestrekte bossen afgewisseld door prachtige heuvellandschappen en pittoreske stadjes.

Estland

Estland is het kleinste en meest noordelijk gelegen land van de Baltische staten. De hoofdstad van Estland is Tallinn, een prachtig stadje met een uitermate goed bewaard oud centrum. De volledige binnenstad van Tallinn staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ondanks deze notering, is het gezellige stadje nauwelijks bekend onder Westerse toeristen.

Dwaal door de straatjes van de binnenstad, eet de beroemde soep van het oude stadhuis of neem een veerboot van slechts anderhalf uur naar het nabijgelegen Helsinki in Finland. Buiten Tallinn zijn met name het nationale park Lahemaa en de mysterieuze verzonken gevangenis van Rummu erg populaire bestemmingen.

Letland

Letland bevindt zich tussen Estland en Litouwen in en heeft als hoofdstad Riga. Riga is voor de meeste mensen de meest bekende stad van de Baltische staten en heeft het grootste oude centrum van de drie landen. Door een grote Russische populatie wordt Riga gekenmerkt door een boeiende veelzijdigheid van cultuur en architectuur. Met name het art deco-district is een absolute aanrader.

Eén van de mooiste plekken in Letland is Sigulda, een klein plaatsje tussen de heuvels waar eindeloze bossen zich in alle richtingen uitstrekken. Met name tijdens de herfst is Sigulda een genot voor het oog met rood-geel-oranje gekleurde bossen zover het oog reikt.

Litouwen

Ondanks de noordelijke ligging, vormt Litouwen het geografische middelpunt van Europa. Door de jaren heen is het land door vele landen bezet geweest. Dit is nogal altijd duidelijk door de verschillende invloeden in zowel cultuur als architectuur. Het Kathedraalplein in de hoofdstad Vilnius is één van de meest indrukwekkende pleinen van Europa met een kathedraal die niet zou misstaan in Rome.

Net buiten Vilnius ligt het Trakai kasteel, een indrukwekkend goed bewaard kastelencomplex dat niet mag ontbreken tijdens een reis door de Baltische staten. Ook Kaunas, een studentenstadje tachtig kilometer ten westen van Vilnius is een lust voor het oog.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *