pexels-photo-109629

Een culturele blik op onze Europese buren

Bij vakantie denk je al gauw aan genieten van de zon, de zee en het strand. Als je er met vrienden of collega’s over praat hoor je vrijwel altijd hun buitengewone plannen naar verre oorden. Erg hartverwarmend, maar ook dichtbij kan je soms enorm genieten van een leuke vakantie. Onze buurlanden lijken misschien niet zo speciaal of zo verschillend van ons, maar in dit blog zal ik een aantal interessante culturele eigenschappen van deze landen bespreken die je misschien nog niet wist!

Duitsland
De Duitse cultuur kennen we natuurlijk vooral van het worst en het bier. Heerlijk. Maar Duitsland heeft ook een rijke geschiedenis die je kan zien in de vele prachtige musea die het land rijk is, zeker in Berlijn. Voor de vrij donkere periode van de 2 wereldoorlogen in de 20e eeuw, was Duitsland op cultureel gebied één van de mooiste en meest invloedrijke landen. Veel grote kunstenaars, en vooral ook veel van de meest invloedrijke klassieke componisten zijn Duits, zoals Bach en Beethoven. Wist je dat de Duitse vlag al stamt uit de Romeinse tijd? De kleuren komen van de baniermast van de Roomse keizer: dit was een zwarte adelaar met rode klauwen, op een gele achtergrond. Duitsland is tevens een prachtig vakantieoord. Ondanks dat het ons buurland is, zul je een compleet andere natuuromgeving zien met bergen en bossen. Vooral in het zuiden van het land, waar de overweldigende Alpen te vinden zijn.

Engeland
Engeland kennen we van hun thee, hun koningin, hun heerlijke eten (high tea’s) en de mooie Engelse vlag. Ook Engeland heeft een rijke geschiedenis, die terug te zien is in prachtige musea, of bijvoorbeeld bij een buitengewoon bijzondere plek als de Stonehenge. In de 19e eeuw begon in Engeland de ‘industriële revolutie’. Door de uitvinding van de stoommachine kwam in Engeland massaal industrie op en werd dit één van de machtigste landen ter wereld. Engeland heeft door de geschiedenis heen veel moeten doorstaan, maar was altijd een lastig land om te veroveren. De Romeinen noemde het land ‘Albion’, wat ‘wit’ betekent. Als zij naar Engeland reisden zagen ze namelijk de hoge witten rotsen van het eiland opdoemen. Ze deden er lang over om Engeland te veroveren.  Ook in de 2e wereldoorlog lukte het de Duitsers niet om Engeland te veroveren.
De Engelse rotswanden, en de prachtige heuvels in het land zelf, maken Engeland ook een geweldig mooi eiland op het gebied van natuur.

België
Ook België is bekend om hun heerlijke bier, en daarnaast om hun domheid en hun zachte ‘g’. België lijkt het meest op Nederland. Niet gek, het land is pas sinds 1850 een ander land dan Nederland. De geschiedenis van België lijkt op die van Nederland. Wel heeft België een enorm zware periode gehad tijdens de 1e wereldoorlog, toen de geallieerden en de Duitsers hier tegen elkaar streden en er honderd duizenden doden vielen. Er zijn mooie musea en herdenkingsmonumenten/-plekken in België die hierover gaan. De Belgische vlag stammen van het voormalige hertogdom van Brabant: een gouden leeuw met een rode tong en klauwen, op een zwarte achtergrond. Tenslotte is de natuur hier ook prachtig, in de Ardennen kan je heerlijk op vakantie en zit je, ook al zit je nog zo dichtbij Nederland, toch lekker tussen de heuvels.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *