dubrovnik

Cruisen langs de Kroatische kust

Steeds meer Nederlanders ontdekken Kroatië als het ultieme vakantieland in Europa. Met een enorm lange kustlijn, tal van idyllische eilandjes, vriendelijk volk en prachtige Middeleeuwse steden is hier dan ook alle reden voor. Kroatië was tot de val van Joegoslavië onderdeel van dit land en uiteindelijk één van de eerste landen dat in opstand kwam. Van de verschillende Balkanlanden, is Kroatië één van de meest welvarende landen en inmiddels al 12 jaar onderdeel van de Europese Unie. Ondanks dit lidmaatschap, heeft het land nog wel een eigen munteenheid: de kuna.

Van Zagreb tot de kust

De hoofdstad van Kroatië is Zagreb en redelijk goed te vergelijken met andere hoofdsteden in de regio. Hoewel mooi en sfeervol, is het echter niet de reden waarom je Kroatië zou moeten bezoeken. Het grootste deel van alle toeristen vertrekt snel richting de Kroatische kunst. Kroatië heeft met haar langgerekte vorm een ontzettend lange kustlijn en heeft bovendien tientallen eilandjes liggen voor de kust.

Hoewel de wegsituatie voorheen nog wel eens problematisch was in Kroatië, is dat inmiddels veranderd. Vanwege het grote toerisme is er veel geld vrijgekomen om de situatie veiliger te maken. De vroegere ‘dodenweg’ in het noorden langs de kust is inmiddels veilig en vergelijkbaar met wegen in landen als Spanje en Italië.

Zadar, Split en Dubrovnik

Hoewel langs de gehele kustlijn van Kroatië stadjes en dorpen liggen, springen er drie altijd bovenuit: Zadar, Split en Dubrovnik. Van deze drie ligt Zadar het meest noordelijk en Dubrovnik het meest zuidelijk, met Split ongeveer halverwege de twee. Wil je naar Dubrovnik, dan moet je een klein stukje Bosnië doorkruisen.

Hoewel alle drie erg toeristisch, is daar ook veel voor te zeggen. De historische centra zijn het bezoeken waard en uitermate goed bewaard gebleven. Met name Dubrovnik is een absolute parel. Niet voor niets gebruik het immens populaire Game of Thrones Dubrovnik voor de hoofdstad van de fantasiewereld Westeros (King’s Landing). Mede dankzij dit feit stijgt de populariteit van Dubrovnik nog altijd spectaculair. Ondanks het grote toerisme, zijn er echter ook overal nog rustige plekken vindbaar aan mooie stranden en een azuurblauwe Mediterraanse Zee. Oftewel: waar wacht je nog op: Kroatië!

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *