Cathedral-Square

Veelzijdig Vilnius: de hoofdstad van Litouwen

Een leuke stedentrip die veel over het hoofd wordt gezien is gelegen aan de rand van Oost-Europa, tegen Rusland aan: Vilnius, Litouwen. Litouwen is onderdeel van de Baltische staten, samen met Estland en Letland. Waar Riga in Letland een redelijk bekende stad is, geldt dat allesbehalve voor Vilnius. Zonde, want ook Vilnius heeft veel te bieden, met het immense Cathedral Square als hoogtepunt.

Oost-Europa met een vleugje Scandinavië

De cultuur van Litouwen is, net als die van de andere Baltische staten, opvallend te noemen. Het land (en Vilnius zelf) heeft elementen van Oost-Europa, Rusland en ook Scandinavië. Sinds de toetreding tot de Europese Unie floreert de economie van het land. De economie is één van de snelst groeiende van Europa en dat merk je overal aan.

Hoewel het land zeker niet zo rijk is als Nederland of Duitsland, voldoet het bepaald niet aan het stereotype beeld van Oost-Europa. Heb je de tijd, dan is het zeker aan te raden om rustig de cultuur te leren kennen. Van Russische gerechten tot een Scandinavische mentaliteit op sommige gebieden. Dit, terwijl het land op andere gebieden, waaronder homofilie, weer aartsconservatief is. Het biedt een bijzondere inkijk in een snel ontwikkelend land.

Vilnius verkennen

Vilnius is een klein stadje met enkele honderdduizenden inwoners. Het oude centrum is liefelijk en ondanks een constante bezetting in de afgelopen honderden jaren goed bewaard gebleven. Absoluut hoogtepunt is Cathedral Square, het grote plein in het oude centrum. Hier vind je een immense kathedraal die doet denken aan het Pantheon van Rome. Voor de kathedraal vind je een enorme witte kerktoren die, enigszins vergelijkbaar met de Dom van Utrecht, losstaat van de kathedraal.

Achter het plein vind je een park met een oude uitkijkheuvel. Bovenop de heuvel is een ruïne van een kasteel, maar belangrijker: een prachtig uitzicht over de hele stad. Aan de ene zijde kijk je uit over het Middeleeuwse centrum, aan de andere kant kijk je uit over het moderne zakencentrum.

Vilnius bereiken en verder reizen

Je kunt met een directe vlucht naar Vilnius vliegen voor ongeveer € 200 (retour). Vanuit Vilnius kun je een bus van 7 uur naar het Poolse Warschauw nemen of een bus van 4 uur naar de Letse hoofdstad Riga. Veel reizigers doen een tour door de Baltische staten, omdat je vanuit Riga wederom een (goedkope) bus van 4 uur naar de Estse hoofdstad Tallinn kan nemen.

Reis je alleen met handbagage? Let dan wel goed op de verschillende eisen van maatschappijen. Je kunt met Ryanair naar Vilnius vliegen, maar ook met een Litouwse maatschappij. Hoewel de bagage-eisen vaak vergelijkbaar zijn, kunnen ze zeker verschillen per maatschappij. Bekijk daarom de website handbagage afmetingen om te checken of je goed zit met je handbagage. Is je handbagage te groot, dan moet je vaak een flink bedrag betalen. Dat kan je natuurlijk beter voorkomen.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *