invasiestranden d-day

Invasiestranden en bezienswaardigheden D-Day

Op 6 juni 1944 was het D-day, Decision Day. Deze dag vielen de geallieerden met maar liefst 175.000 manschappen aan op de stranden langs de Normandische kust, een beslissende aanval in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen zijn ingevallen op Utah Beach en Omaha Beach en de Britten en Canadezen zijn ingevallen op Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. Tijdens deze invasie kwamen in totaal 4.900, voornamelijk jonge militairen om het leven. Een bezoek aan de musea en verschillende monumenten is een must voor jong en oud. Overal langs deze stranden en delen landinwaarts krijgt u een waanzinnig beeld wat zich hier heeft afgespeeld. Hieronder leest u een paar absolute aanraders.

Militaire begraafplaats Omaha beach

Het strand van Omaha Beach is ongeveer 5 kilometer lang. Dit strand staat bekend om de vele tegenslagen, omdat de soldaten onder andere 30 meter lang door ondiep water moesten lopen om het strand te bereiken. In Colleville sur Mer ligt de enorme militaire begraafplaats op het terrein dat nu bekend is als het ‘Normandy American Cemetery and Memorial‘. De begraafplaats omvat veertig hectare en heeft een prachtig uitzicht over Omaha Beach. In totaal liggen hier bijna tienduizend Amerikanen die zijn gesneuveld bij de bevrijding van West-Europa. Het hele terrein wordt onderhouden door de Amerikaanse regering.

Musée du Debarquement in Arromanches

In Arromanches hadden de Engelsen destijds een kunstmatige haven gebouwd om de geallieerde troep te kunnen bevoorraden. De kunstmatige haven is er inmiddels niet meer, maar nog steeds kun je een deel van de caissons zien die voor de kust is blijven liggen. In Arromanches zijn 2.500.000 soldaten aan land gebracht, 500.000 voertuigen en 4.000.000 ton materieel! Het Musée du Debarquement laat uitgebreid zien wat hier vanaf 6 juni 1944 gebeurd is.

Sainte-Mère-Église

Het dorpje Sainte-Mère-Église, op het schiereiland Contentin, werd bekend in de nacht van 5 op 6 juni 1944, tijdens de landing van de Amerikaanse luchttroepen. Soldaat Steele, een Amerikaanse parachutist, is toen blijven hangen aan de klokkentoren van de dorpskerk. Vandaag de dag hangen een levensechte pop en diens parachute aan de klokkentoren, die ons aan de gebeurtenissen uit het verleden herinneren.  Sainte-Mère-Église werd als eerste in de ochtend van 6 juni bevrijd.

Airborne museum

Dichtbij de dorpskerk van Sainte-Mère-Église ligt het Airborne museum met een tentoonstelling over de landing van de 82e divisie van de Amerikaanse luchtmacht.

Pointe du Hoc

Tussen Omaha Beach en Utah Beach bevindt zich Pointe du Hoc. Deze naar voren stekende rotspunt had een strategische ligging langs de kust van Normandië. Aangezien de rots zo’n 30 meter boven zee uitsteekt, was dit een goede positie om met kanonnen de landingsstranden te verdedigen. Op 6 juni 1944 werden bij Point du Hoc de Duitse kanonnen uitgeschakeld. Pointe du Hoc is nu open voor het publiek. U kunt er de indrukwekkende bunkers en bomkraters bekijken.

Wilt u nog meer informatie lezen over deze streek? Check deze online Franse reisgids.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *