Bezoek Catalonië! Tien tips voor een topvakantie

Spanje heeft meer in z’n mars dan de costa’s. Catalonië is bijvoorbeeld een Spaanse regio met een geheel eigen taal, cultuur en rijke geschiedenis. Buiten de hoofdstad Barcelona, is Catalonië om veel meer redenen de moeite van een bezoek waard. Huur dus een autootje en ga ze af, deze tien tips: topvakantie gegarandeerd!

1. Montserrat
Als de ziel van de Catalanen ergens ligt, dan is het op de berg Montserrat. Behalve prachtige natuur vind je er ook een Benedictijns klooster en basiliek met het beeld van de donkere Maagd Maria, La Moreneta. Onder de berg ligt een grottenstelsel, de Coves del Salnitre. Een tour door de grotten is behoorlijk indrukwekkend!

montserrat
Montserrat (bron: wikipedia)

2. Barcelona, Girona, en Tarragona
De Catalaanse steden zijn allemaal bijzonder. Buiten Barcelona met haar vingerafdruk van Gaudí, bezoek je in Girona in het noorden en Tarragona in het zuiden. Girona is een smeltkroes van culturen. Bezoek er de Joodse wijk, oude Arabische baden, imposante kathedraal en goed bewaarde stadsmuren. De huizen aan de rivier Onyar zijn er bovendien prachtig. Vanuit Girona zit je zo in Figueres, waar Dalí woonde en waar een Dalí-museum staat. Tarragona, aan de zuidelijke kant van Catalonië, is een prachtige havenstad aan de Middellandse zee met prachtige ruïnes uit de Romeinse tijd.

3. Sitges
Waar gaan de Barcalonezen naartoe als ze de stad even zat zijn? Naar Sitges! De badplaats is al lang in trek; werp er een blik op de modernistische villa’s die rijke Catalanen er in de vorige eeuw bouwden en bewandel de lange promenade aan zee. Een bezoekje aan de kerk aan de kust is hier ook de moeite waard!

Sitges
Sitges (bron: wikipedia)

4. Middeleeuwse stadjes
Catalonië is rijk aan kleine stadjes die hun middeleeuwse karakter hebben behouden. Rijd bijvoorbeeld eens naar Besalú of Ripoll, naar Peratallada, Pals, Bagà of Vic. Je waant je terug in de tijd tussen de middeleeuwse kerken, kloosters, paleizen en stadsmuren.

5. Costa Brava
Langs de rotsachtige Catalaanse kust vind je een schat aan pittoreske vissersdorpjes en chique badplaatsen. Heerlijk om doorheen te rijden, tapas te eten, rond te slenteren of om nog wat langer te blijven hangen.

6. Colonia Güell
Langs de oevers van de Catalaanse rivieren floreerde eind negentiende en begin twintigste eeuw de industrie. De Colonia Güell is een bijzondere arbeiderskolonie, ontworpen door Güell, waarvoor Guadí een kerk ontwierp. De kerk – die net als de Sagrada Famiglia overigens nooit helemaal werd afgebouwd – is een prachtig, onbekend vroeger werk van Gaudí. De technische innovaties die hij in de crypten toepaste, herken je weer in later werk (bijvoorbeeld in Barcelona).

Crypta de la Colonia Güell
Crypta de la Colonia Güell (bron: wikipedia)

7. De Spaanse Pyreneeën
Natuurliefhebbers kunnen het hele jaar – zomer of winter – in de Pyreneeën terecht. De prachtige bergen en meer dan tweehonderd meren van het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ligt er middenin. Zoek je een mooi rondje door de bergen? Doe dan een tour langs El Pont de Suert, Vielha, La Vall de Boí, Sort, La Seu d’Urgell en Puigcerdà.

8. Delta de l’Ebre
Delta de l’Ebre is de de delta van de van de rivier Ebro (Ebre in het Catalaans). Het prachtige natuurgebied waar ook rijst wordt verbouwd, biedt onderdak aan een veelvoud aan vogelsoorten. Na een rondje met een bootje door het gebied, duik je lekker in zee, of breng je een bezoekje aan het stadje Amposta of Tortosa.

Ebro Delta
Delta del Ebro (bron: wikipedia)

9. La Garrotxa en Estany de Banyoles
Natuurpark La Garrotxa is een vulkanisch gebied met 38 slapende vulkanen. Mooie plek om te wandelen of te fietsen. Bijvoorbeeld naar het meer van Banyoles, waar je ook kunt roeien en kanoën.

Banyoles
Estany de Banyoles (bron: wikipedia)

10. De Catalaanse Wijnakkers
Catalaanse wijnen komen in de meeste gevallen van de wijnakkers en bodega’s in El Penedès. Voor wijnliefhebbers is Vilafranca del Penedès de stad bij uitstek om Catalonië te bezoeken. Maar als je aan de cava wil, dan moet je in Sant Sadurní d’Anoia zijn.

Cava
Cava-brouwerij (bron: wikipedia)

Cultuur, prachtige natuur, heerlijk eten en goeie wijn… Catalonië biedt het allemaal. Krijg je al kriebels?